Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Svartlistningen av Axel Wenner-Gren : en bok om ett justitiemord

Svartlistningen av Axel Wenner-Gren : en bok om ett justitiemord

Inbunden bok. Stockholm : Askelin & Hägglund. 1989. 324 sidor.

Nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick. Hel och ren inlaga, omslag välhållet men med en mindre reva på framsidan. Bunden i förlagets kartongband.

Svartlistningen av Axel Wenner-Gren: en bok om ett justitiemord av Leif Leifland, tidigare svensk diplomat samt kabinettsekreterare
Se alla annonser från Nomen Nescio
Beskrivning
I början av andra världskriget var Axel Wenner-Gren, skapare av Electrolux, inne i en ny spännande fas av sitt liv. Kriget hade visserligen börjat som han befarat men själv befann han sig på sin nya hemort i Bahamas för att med amerikanska regeringen medverka till en snabb fred. Han hade via sitt ägande i Bofors och privata donationer försökt hjälpa Finland i vinterkriget mot Sovjet. Under senaste åren hade han dessförinnan gjort en jorden runt-kryssning med sin yacht Southern Cross och fått många intressanta kontakter i världspolitiken. Väl hemma igen hade han tagits emot av tyske fältmarskalken Göring, brittiske premiärministern Neville Chamberlain och USA:s presidents närmaste rådgivare Wells, till vilka han lämnat en ”peace proposal”. Wenner-Gren hade inbjudits till Vita Huset år 1936 för umgänge med president Roosevelt. Fredsinitiativen blev utan resultat och Leifland, som under sin tid som svensk Londonambassadör skrev boken, ansåg att ”Wenner-Gren agerade på ett ytterst olyckligt och oskickligt sätt”. Wenner-Gren var svartlistad av de allierade åren 1942 -1946 som tyskvänlig. Leifland skriver att han under sina efterforskningar har blivit helt övertygad att svartlistningen av Wenner-Gren var ”obefogad och orimlig” men framhåller samtidigt att två års studier ”inte fått mig att uppskatta honom som person - snarare tvärtom".

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789176841587
Titel
Svartlistningen av Axel Wenner-Gren : en bok om ett justitiemord
Författare
Leifland, Leif
Förlag
Stockholm : Askelin & Hägglund
Utgivningsår
1989
Språk
Svenska