Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Gränsland

Gränsland

Inbunden bok. Globe Bokhandel AB förlag. 1 uppl. 2024. 108 sidor.

Nyskick. Förlagsny och oläst. Flera ex i lager. Anna-Stina Andersdotter Knas föddes 1822 i Bränntjärnstorpet i Grangärde socken. Hon var en av de kvinnor som genom sin kamp mot bruksherrarna stod upp för alla människors rätt till ett drägligt liv. Hon var både läs- och skrivkunnig och var inte rädd. Hon böjde inte nacken för överheten, hon var envis och hade ett stort rättspatos.
Boken handlar om torpet som ligger på gränsen mellan socknar. Men också gränsen för ägande, för människovärdet mellan fattig och rik och mellan rätt och fel. Händelserna sker i en tid när det finska svedje-bruket upphör och arbetarna blir kolare på bruken eller gruvarbetare. Bruksherrarna var inte nådiga i sina krav på arbetarna och deras familjer. Många fattiga människor tvingades emigrera till Amerika under 1800-talets mitt. Arbetarrörelsen banade väg för det moderna samhället, för kvinnors rätt för jämlikhet och välfärd.
Kommunikationerna utvecklades. Anna-Stina levde i flera av dessa olika gränsland. Välfärdssamhället hann hon inte uppleva så mycket av men hon banade väg för det.
Romanen är en dokumentärroman som bygger på verkliga händelser och platser. Anna-Stina är huvudpersonen och berättelsen utgår från hennes perspektiv. Bränntjärnstorpet är bevarat och ligger idag i Ludvika kommun och ingår i Ekomuseum Bergslagen.
Anna-Stina dog 1904 i Skattlösberg, Grangärde socken, hos sin yngste son Adolf Andersson med familj. I den familjen fanns fem barn varav poeten och författaren Dan Andersson är den mest kände.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish